Waar komt de forse correctie van beurzen in de afgelopen dagen vandaan? Als de kudde een tijdje massaal één kant oploopt, kun je een plotselinge schok verwachten. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.Europese beurzen hebben wederom een niet al te beste dag, nadat woensdag het grootste verlies van het jaar werd geleden, rentestanden omhoog schoten en de euro flink in waarde steeg. Wat is er aan de hand?

In marktjargon heet dit een unwind van populaire beleggingen. Topbeleggingen in de eerste maanden van 2015 waren speculaties op stijgingen van Europese aandelen en staatsobligaties, en gokken op een daling van de euro. Al deze beleggingen waren geïnspireerd door het groter dan verwachte obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro dat de ECB in januari aankondigde. Bijna iedereen deed er aan mee. En als de hele kudde dezelfde kant op holt, is de markt kwetsbaar voor een correctie. Een klein beetje nieuws is dan genoeg voor de kudde om op hol te slaan.

Het gevolg is dat de Europese Stoxx 50-index voor grote bedrijven nu bijna 6 procent onder de top van het jaar staat, maar vergeleken met het slot van 2014 nog krap 15 procent in het groen staat. De Duitse 10-jaars rente is gestegen naar een nog steeds wonderbaarlijk laag niveau van 0,32 procent, meer dan een verzesvoudiging ten opzichte van de bodem van 0,05 procent, maar nog beneden de 0,54 procent op 31 december 2014. De euro is opgeveerd naar 1,12 dollar per euro van een dieptepunt op 1,05. Nog steeds is dat lager dan het jaarslot van 2014 op 1,21 dollar per euro.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2.KPN’s resultaten in Nederland zijn aan het stabiliseren, nu het telecombedrijf vaarwel heeft gezegd tegen zijn laatste buitenlandse avontuur. In het eerste kwartaal van 2015 daalde de onderliggende omzet met 3,5 procent naar 1,9 miljard euro. KPN kreeg er afgelopen kwartaal 35.000 breedbandklanten bij. Internet, tv en mobiele abonnementen stegen met respectievelijk 77.000 en 59.000. Het bedrijfsresultaat geschoond van bijzondere posten steeg na jaren van krimp marginaal naar 622 miljoen euro.

3.De koers van Randstad krijgt een trap na vanwege de tegenvallende kwartaalcijfers die de uitzender vanochtend bekendmaakte. De omzetgroei bij de uitzender begint namelijk af te zwakken, ondanks de mooie woorden van topman Jacques van den Broek over een “geleidelijk herstel” van de Europese economie.

Randstads autonome omzet steeg in het eerste kwartaal met 5,6 procent, wat in lijn was met de analistenverwachting. Punt van zorg is dat de groei gedurende het kwartaal afzwakte naar 4,3 procent in maart. En april was volgens Randstad niet veel beter. Analisten verwachtten dat de autonome groei in het tweede kwartaal aantrekt naar 5,9 procent, wat onhaalbaar is als de trend van maart en april doorzet. Overigens had Randstad zeker geen slecht eerste kwartaal. Mede dankzij de valutaire rugwind van de zwakkere euro steeg de omzet met 12 procent naar 4,4 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg met ruim 20 procent naar 144 miljoen euro.

4.Shells meevallende kwartaalcijfers worden koeltjes ontvangen. De winst gecorrigeerd voor schommelingen in de waardering van voorwaarden en bijzondere posten daalde flink van 5,71 miljard dollar naar 3,2 miljard dollar. Vanwege de lage olieprijs verschrompelde de winst bij upstream (de productiekant) van 5,7 miljard dollar naar 675 miljoen euro. Met de raffinage ging het relatief goed: bij downstream steeg de winst juist met een miljard dollar naar 2,6 miljard dollar. Shell tornde natuurlijk niet aan het dividend, maar gaat daarentegen de investeringen dit jaar met 2 miljard dollar te verlagen en beloofde geen grote overname te doen omdat, in de woorden van de financieel directeur, het geld hiervoor “op is.”

5. Apple dreigt een flater te slaan met de nieuwe Apple Watch. Volgens The Wall Street Journal blijkt een cruciaal onderdeel in het horloge in een aantal gevallen slecht te functioneren. Het gaat om het motortje dat er voor zorgt dat het horloge trilt bij inkomende berichten. Een van de twee leveranciers van het motortje zou brakke exemplaren leveren. Dit probleem is pas aan het licht gekomen nadat de massaproductie van de horloges is gestart. Apple kan daardoor veel minder horloges leveren, aldus de zakenkrant.

6.De Zwitserse centrale bank (SNB) heeft flink pijn geleden als gevolg van het besluit de appreciatie van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro niet langer proberen tegen te houden. Over het eerste kwartaal leed de SNB een nettoverlies van 30 miljard frank (ongeveer 28,5 miljard euro) omdat er 29,3 miljard frank moest worden afgeschreven op de valutareserves.

Die valutareserves waren namelijk flink minder waard toen de SNB op 14 januari plotseling stopte met de interventies in de valutamarkt. Tot 14 januari kocht de SNB net zoveel euro’s met bijgedrukte frank als nodig was om te voorkomen dat de euro/frank koers onder de 1,20 zou zakken.

7. Dit is waarom het maar niet wil boteren tussen de Griekse regering en de eurozone: Griekse functionarissen kijken naar de wereld door een roze bril en lekken steeds naar de pers dat ze positief zijn en spoedig rekenen op een deal. Maar de eurozone blijft de boot afhouden. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat beide partijen zijn begonnen met intensieve onderhandelen en op 3 mei een voorlopig akkoord proberen te sluiten over de uitkering van noodleningen. Maar Süddeutsche Zeitung heeft van Europese bronnen vernomen dat de eurolanden maar een kleine kans zien op een akkoord ergens volgende maand. De Italiaanse krant La Stampa meldt dat de andere eurolanden zich daarom intensiever aan het voorbereiden zijn op Plan B: een staatsbankroet van Griekenland zonder een Grexit.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl